Users' questions

Welke fruitbomen planten?

Welke fruitbomen planten?

Fruitbomen in tuin en park

  • Appel en peer (Malus en Pyrus) eet eens appels of peren uit eigen tuin.
  • Pruim en kers (Prunus) pruimen zijn rijp tussen eind juli en november, afhankelijk van de soort.
  • Kweepeer (Cydonia) kweeperen zijn zeer geschikt voor jam.
  • Moerbei ( Morus) een moerbei geeft diepe schaduw.

Hoeveel afstand tussen planten van fruitbomen?

Een fruitboom heeft ook ruimte nodig om te kunnen groeien. Hoeveel ruimte een boom nodig heeft kun je zien aan de kroondiameter van de volwassen versie van die boom. Voor een pruimenboom is dit bijvoorbeeld 6 meter en een appelboom tussen de 10 en 12 meter.

Welke tijd fruitbomen planten?

Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad. Perziken en abrikozen vormen hierop een uitzondering. Deze bomen plant je pas in maart omdat de jonge bomen vorstgevoelig zijn.

Waar worden perenbomen geplant?

Hoe plant ik mijn perenboom? Zet uw uitgekozen boom op een mooi plekje in de zon of halfschaduw. Zorg dat de Pyrus in een goed gedraineerde, diepe en losse grond staat. Planten met kluit kan het hele jaar, maar van maart tot augustus is de beste tijd.

Welke fruitbomen bij elkaar?

Niet alle fruitsoorten en fruitrassen mogen op dezelfde plantafstand geplant worden. Laagstam-fruitbomen (appel, peer, pruim) kunnen op ca 1,50 m geplant worden, hoogstamfruitbomen (appel, peer, pruim, kers, walnoot) op ca 7-10 m.

Welke fruitbomen in kleine tuin?

Fruitbomen met zwakke onderstammen zijn ideaal voor de kleine stadstuin. Plant een laagstam (2 tot 3 m diameter) alleen of in een groepje. Ga voor leifruit als je het wat strakker wil (en je voldoende snoeikennis hebt) of een fruithaag (1 m diameter) als je veel rassen op een kleine oppervlakte wil variëren.

Hoeveel afstand tussen perenbomen?

Plant en pluk fruit uit uw eigen fruittuin! Niet alle fruitsoorten en fruitrassen mogen op dezelfde plantafstand geplant worden. Laagstam-fruitbomen (appel, peer, pruim) kunnen op ca 1,50 m geplant worden, hoogstamfruitbomen (appel, peer, pruim, kers, walnoot) op ca 7-10 m.

Hoeveel afstand tussen laagstam fruitbomen?

Houd bij het planten van meerdere laagstam fruitbomen een afstand van 2,50 tot 4 meter aan. Laagstam fruitbomen kunnen 30 tot 40 jaar oud worden.

Welke maand appelboom planten?

Planttijden Fruitplanten

Planten Ideale planttijd
Appel / Peer / Pruim / Kers / Kweepeer / Mispel – en andere fruitbomen Wanneer de bomen in rust zijn; begin November tot eind Maart
Bessenstruiken en Druiven Jaarrond, maar voorkeur voor de herfst of het voorjaar.
Aardbeien Voorjaar en begin van de herfst.

Welke fruitboom groeit het snelst?

Fruitbomen van het geslacht Citrus, vooral sinaasappel- en citroenbomen, zijn snelgroeiende planten die in kleine tuinen kunnen worden gehouden. Ze worden gemiddeld 6-7 meter hoog en omdat ze groenblijvende bladeren hebben, kun je ze gebruiken om een ​​hoek schaduw te geven.

Wat voor grond heeft een perenboom nodig?

De perenboom heeft het liefst goede vochthoudende grond. Op een zandgrond heeft de peer vaak last van droogte. Als de perenboom toch op een zandgrond wordt gepland, moet de boom regelmatig water krijgen.

Welke fruitbomen bestuiven elkaar?

Kweeperen, krieken, perziken, abrikozen en mispels zijn zelfbestuivende fruitsoorten. En ook van andere fruitsoorten vind je zelfbestuivende rassen (bijvoorbeeld Discovery of Santana voor appel, Conference of Beurré Hardy voor peer, Queen Victoria voor pruim, Lapins voor kers).