Pectin NH nedir?
Pektin (Pectin) (E 440); Orta jelleşen kaliteli Elma Pektinidir. Pektin gıda üretiminde kıvam arttırıcı ve stabilizatör olarak kullanılır. E kod numarası (E 440) olan gıda katkı maddesidir. Pektin yumuşak meyvelerde az oranda bulunup, sert meyvelerde ise yüksek orandadır.
Pektinli şeker nedir?
Pektinler bitki hücrelerinin dış kısmında (hücre duvarında) doğal olarak bulunan, şeker asitlerinin bir araya gelerek oluşturduğu uzun karbonhidrat zincirleridir. Meyvelerin özellikle kabuklarında, çekirdeklerinde bulunur ve onlara sertlik kazandırır.
Pektin nereden elde edilir?
Pektin, hemen hemen bütün meyvelerde, özellikle de elma, ayva ve portakalda bulunan doğal bir maddedir.
Pektin hangi gıda ürününde ve hangi amaçla kullanılır?
Pektinin, reçel gibi gıdalarda jelleştirici ajan; bazı şekerlemelerde, içeceklerde ve süt ürünlerinde stabilizatör; salata soslarında, dondurmada ve emülsifiye et ürünlerinde yağ yerine geçen madde olarak kullanıldığı aktarılmaktadır.
Pektin maddesi hangi meyvelerde bulunur?
Elma, erik ve portakal bol miktarda pektin içerir. Kiraz, çilek gibi yumuşak meyvelerde pektin az bulunur. Ticari kullanımda pektin meyve kabuğu rendesi ya da meyve içeriğine sıcak su eklenerek elde edilir.
Pektin nedir nerede kullanılır?
Pektin, şekerle birlikte jel oluşturma özelliğinden dolayı, şeker kombinasyonu ile gıda endüstrisinde dolgunlaştırıcı ajan olarak da kullanılmaktadır. Bu özelliğinden dolayı en yaygın kullanım alanları reçel ve marmelat üretimidir.
Jelleştirici pektin nedir?
Pektinler; ayva, elma, turunçgiller gibi bir çok meyvede bulunan suda çözünebilen liflerdir. Pektin gıdalarda jel oluşturucu, kıvam oluşturucu etki gösterir. Herbaland ürünlerinde jelleştirici olarak hayvansal kaynaklı jelatin kullanılmaz, bunun yerine bitkisel kaynaklı bir gıda lifi olan pektin kullanılmaktadır.
Pektin nedir ne işe yarar?
Pektin (Yunanca: πηκτός pektós = camit, donmak) bitki hücre duvarlarından elde edilen bir heterosakkarittir. Asidik koşullarda pektin jel formunu alır ve gıdalarda kıvamlaştırıcı olarak kullanılabilir. Bu özelliği ile reçel ve jel yapımında kullanılır.
Pektin neden elde edilir?
Elma, erik ve portakal bol miktarda pektin içerir. Kiraz, çilek gibi yumuşak meyvelerde pektin az bulunur. Ticari kullanımda pektin meyve kabuğu rendesi ya da meyve içeriğine sıcak su eklenerek elde edilir. Pektin sıcak suda erir ve etanol eklenerek jel olarak çökmesi sağlanır.
Pektin nasıl elde edilir?
Hazırlanışı
- Elmaları güzelce yıkayın,
- Sapını, çöpünü, çekirdeğini AYIRMADAN ince ince dilimleyin,
- Elmaları derin bir tencereye alıp üzerine suyu ekleyin,
- Kapağı kapalı şekilde kısık ateşte arada karıştırarak tamamen yumuşayana kadar pişirin,
- Derin bir kasenin üzerine bir süzgeç oturtup üzerine iki kat tülbent serin,
Pektin hangi amaçla kullanılır?
Pektinin jelleşme özelliği nedir?
Pektin, düşük şekerli içeceklerin yapısını geliştirir. Eğer pektin moleküllerinin suda tamamen çözünmesini engelleyecek kadar şeker ilavesi yapılırsa, ester grupları birbirine düz bir şekilde kenetlenerek jelleşmeyi oluşturur.